Joukkueenjohtajat|Seuran johtokunta

Turhankin tuttu juttu

12.10.2014

Titaanivahti Niilo Pussisen ilme kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – hatuttaa ja rankasti.

Yksi vaivainen osuma erottaa tällä hetkellä taivaan ja helvetin titaaninäkökulmasta katsottuna. Titaanien A-nuoret kärsi sunnuntaina jo kolmannen perättäisen maalin tappionsa, kun Kotkassa vieraillut Diskos oli lopulta parempi lukemin 3-4 (1-0, 1-2, 1-2).

Titaanit – Diskos 3-4 (1-0, 1-2, 1-2)

15:25 1-0 Joel Helle (Miro Mänttäri, Juuso Löppönen)
26:47 2-0 Joel Helle (Juuso Löppönen, Miro Mänttäri)
31:22 2-1 Aku Palsola (Jesse Koivisto) YV
37:17 2-2 Elmeri Lehtelä (Teemu Vääräkoski, Aku Palsola)
41:34 2-3 Miska Autio (Aku Kymäläinen)
44:08 2-4 Elmeri Lehtelä (Atte-Aleksi Narsakka, Kasperi Tähtelä)
48:36 3-4 Jani Vilkas (Joel Helle) AV SR

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 17+8+10= 35 torjuntaa (poissa 59:26-60:00)
Diskos – Eemeli Saastamoinen 10+14+13= 37 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min= 8min
Diskos 5 x 2min + 2 x 10min= 30min

Jossittelu on aina mukavaa, vaikkakin todella turhaa puuhaa, mutta siitä huolimatta alkuun on pakko heittää erittäin kulunut kielikukkanen – jos lehmällä olisi pyörät, se olisi maitoauto.

Samaten Titaanien A-nuoret olisi voittanut sunnuntaisen Nuorten Mestiksen alkusarjan kotiottelunsa, mikäli kotkalaisjoukkue olisi pelannut täydet 60 minuuttia samalla tavalla, kuin ensimmäisen puolituntisen sekä viimeisen vartin.

Tuohon väliin jäänyt noin 15 minuutin mittainen ajanjakso kuitenkin ratkaisi pelin vierasjoukkue Diskoksen hyväksi turhankin tutulla tavalla.

Titaanit teki riittävän määrän virheitä, joista vieraat takoivat voittoon tarvitun määrän kiekkoja ohi maalivahti Niilo Pussisen, vieden lopulta pisteet mukanaan Jyväskylään maalein 3-4.

Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen oli kolmannen perättäisen maalin tappion jälkeen varsin hiljainen mies.

– Ei vaan puristus riitä – nyt täytyy myöntää, että pää on tällä hetkellä aika tyhjä, Oksanen tokaisi.

Kolmannen erän ensimmäisen vitosen aikana kaksi osumaa iskenyt Diskos käytti hyväkseen punanuttujen huolimattoman kiekollisen pelaamisen sekä sitä seuranneen puolustuspään lepsuilun, aivan kuin muistutukseksi siitä, ettei virheisiin ole tällä tasolla juurikaan varaa.

Kun taas Titaanit jätti itse käyttämättä lukuisat jo varmalta maalilta näyttäneet paikkansa, ei tarvitse ihmetellä miksi kotkalaisten pistepussi pysyi edelleen varsin laihanlaisena.

– Teimme jälleen muutaman todella halvan virheen, josta kaveri rankaisi tälle tasolle totutulla tavalla, totesi Oksanen puhallellen samalla pettymystään pihalle keuhkoistaan.

– Vastavuoroisesti emme taaskaan olleet riittävän raivokkaina omissa maalintekopaikoissamme ja hyödyntäneet niitä – niin se vain menee.

Maksa hinta – voitat ottelun


Jääkiekossa ottelun voittaakseen pitää kliseisesti maksaa hintaa eli olla valmis ottamaan mustelmia vastaan sekä samalla myös antamaan niitä.

Sota-alueelle pitää olla rohkeutta ja tahtoa mennä hakkaamaan irtokiekot sisään, kun taas omaa maalia pitää puolustaa välillä jopa vähän rikollisillakin otteilla.

Titaanien A-nuorten pelaamisessa edellä mainitut elementit näkyvät välillä todella positiivisella tavalla ja välillä taas ne loistavat aivan tyystin poissaolollaan.

Se on vain tunnustettu tosiasia, että lähes jokainen vastustaja Nuorten Mestiksessä osaa käyttää punanuttujen antaman siiman hyödykseen sekä jättää saman siiman antamisen kotkalaisille varsin vähäiseksi.

Tämä nähtiin myös sunnuntaisessa koitoksessa. Titaanit aloitti pelin todella hyvin ollen aktiivinen, aggressiivinen sekä näyttäen oikeasti siltä, että tänään se voitto otetaan vaikka väkisin.

Vierasjoukkue Diskos olikin helisemässä punanuttujen painavien taklausten ja hyökkäyspään myllytysten alla, selviten kuitenkin riittävän vähillä ”vahingoilla” omaan iskun paikkaansa asti.

Toki Titaanit onnistui ottelun ensimmäisen 30 minuutin aikana kahden maalin karkumatkalle Joel Helteen toimiessa kumpaisenkin osuman isänä.

Avauserässä Helle ohjasi näyttävästi Miro Mänttärin lättysyötön vauhdista ohi Diskos-vahti Eemeli Saastamoisen ja ajassa 26:47 sama mies heilutti maaliverkkoa läpiajonsa päätteeksi.

2-0-tilanteessa aurinko näytti hymyilevän kotijoukkueelle parhaalla mahdollisella terällä, mutta sitten yksi puolihuolimaton hyökkäyspään rangaistus käänsi koko paletin ylösalaisin.

Diskos nimittäin kavensi miesylivoimalla Aku Palsolan näyttävällä yläkulmalaukauksella ja hetkeä myöhemmin Elmeri Lehtelä toi jyväskyläläiset tasoihin b-pisteen päällä tapahtuneen pyörähdyksen jälkeen lähteneellä terävällä jäänuoliaisella.

Tasalukemista päätöserään startanneen kamppailun ratkaisua alettiin näytellä välittömästi kiekon pudottua jäähän. Titaanit katseli ja lähes pyyteli vierailtaan anteeksi, kun taas Diskos suoranaisesti janosi lisäosumia.

Niitä myös tuli ja vieläpä oikein kaksin kappalein. 2-3-maalin laukoi Titaanien omalla puolustusalueella tekemän syöttöhassin jälkeen rimaa hipoen sisään Miska Autio.

Lisää jäävettä punanuttujen niskaan kaatoi vain reilut kaksi minuuttia myöhemmin kävelyvauhdilla koko siniviivan päällä maanneen titaaniviisikon läpi liu’uskellut Elmeri Lehtelä, jonka harhautuksen edessä titaanivahti Niilo Pussinen oli täysin voimaton.

Titaanien päävalmentaja Marko Oksasta korpesi syvältä joukkueensa esittämä todella heikko kolmannen erän aloitus.

– Siinä kaveri löi kaksi kertaa kiekon sisään meidän vähän puolivillaisen pelaamisen seurauksena, vaikka juuri olimme yhteisesti pukukopissa päättäneet lähteä voittamaan tämän pelin.

– Kyllä se vain niin on, että kahden maalin takaa-ajoasema kolmannessa erässä tällä tasolla on hirmuisen suuri kiinni kurottavaksi.

Lehtelän illan toinen osuma kuitenkin käänsi punanuttujen taisteluvaihde-namiskuukkelin kuitenkin taas toiminta-asentoon, sillä 2-4-maalin jälkeen peliä pelattiin lähes vain ja ainoastaan Diskoksen kenttäpäädyssä.

Harmi vain, ettei Titaanit valtavasta painostuksesta ja tilanteiden luomisesta huolimatta onnistunut ottelun päätuomari Tuomas Pöyhösen mielestä kuin kertaalleen toimittamaan limpun laillisin ottein Eemeli Saastamoisen tukkimaan Diskos-rysään.

Punanutut nimittäin tekivät Jani Vilkkaan alivoimalla syntyneen kavennuksen jälkeen myös toisenkin maalin, mutta tilanteessa hieman liian hätäisesti pilliinsä vislannut ja tekoaan ”en nähnyt kiekkoa”-selityksillään höystänyt Pöyhönen hylkäsi päivän selvän maalin, jolla kotkalaiset olisivat lyöneet pelin 4-4-tasalukemiin.

Maalin hylkäys sai titaanileirin käymään kovilla kierroksilla, mutta onneksi kotkalaiset suuntasivat kiukustumisensa oikeisiin asioihin ja ahdistivat vieraansa täysin selkä seinää vasten.

Aika kuitenkin loppui ikävällä tavalla kesken, jättäen Titaanien kirin jälleen kerran maalin verran vajavaiseksi.

Punanuttupiiskuri Marko Oksanen näki selkeän syyn sille miksi pisteet lähtivät taas yhden vaivaisen osuman erolla vastapuolen matkaan.

– Ei riitä, että pelaat kolme neljännestä pelistä hyvällä tasolla, sillä nämä ovat edelleen 60 minuutin pelejä.

– Halvat virheet vain maksavat aivan älyttömästi näissä peleissä ja teimme niitä taas hieman liian monta.

Myös titaanipelaajia pelin ratkaisuvaiheilla vaivannut pehmeys kummankin maalin edessä sai Oksasen miettimään syntyjä syviä.

– Se on vähän sellainen mentaalipuolen juttu, joka lähtee jokaisen pelaajan omasta asennoitumisesta kaikkeen tekemiseen sekä myös siitä, että olemme harjoituksissa riittävän aggressiivisia ja mukavuusalueen ulkopuolella.

– Mikäli tahdot voittaa, pitää sinun olla kokoajan valmis niin antamaan kuin ottamaankin mustelmia vastaan.