Joukkueenjohtajat|Seuran johtokunta

Paremmalle ei ole häpeä hävitä

4.10.2014

Päävalmentaja Marko Oksanen myönsi Titaanien hävinneen paremmalleen Ilona Areenan lauantaisaunassa.

Titaanien A-nuorten orastava voittoputki Nuorten Mestiksen alkusarjassa jäi tällä erää kahden ottelun mittaiseksi. Ilona Areenalla vieraillut HCK oli lauantaisessa pelissä juuri sen ratkaisevan napsun verran punanuttuja edellä, vieden lopulta kaikki kolme sarjapistettä mukanaan Järvenpäähän lukemin 1-4 (0-0, 1-3, 0-1).

Titaanit – HCK 1-4 (0-0, 1-3, 0-1)

21:56 0-1 Juho Somppi (Miro Karimies, Joni Kerkkänen)
22:20 0-2 Joni Kerkkänen (Juho Somppi, Ville Paananen) VoM
24:32 1-2 Joel Helle (Juho Luukkonen, Miro Mänttäri) YV
26:18 1-3 Vili Kuitunen (Miro Karimies, Sami Laine)
54:02 1-4 Jussi Helminen (Pyry Laakso, Vili Kuitunen) YV

Maalivahdit:

Titaanit – Niilo Pussinen 14+14+14= 42 torjuntaa
HCK – Roni Kauria 11+10+6= 27 torjuntaa

Jäähyt:

Titaanit 4 x 2min= 8min
HCK 4 x 2min= 8min

Pikkuhiljaa uuden talon tavoille edelliskierrosten aikana oppineet Titaanien A-nuoret lähtivät lauantaina jatkamaan voittoputkensa kasvattamista kotoisalla Ilona Areenallaan, jonne vastustajaksi oli saapunut jo viime kaudelta tuttu vieras, majapaikkansa tosin Keravalta kesän aikana Järvenpäähän muuttanut, HCK.

Ottelu oli lähes alusta loppuun asti erittäin tyypillinen Nuorten Mestis-tason kamppailu, jossa pienen pienikin virhearviointi kiekollisena saati kiekottomana riitti kääntämään pelin kulun ykskaks yllättäen aivan päälaelleen.

Tasaisessa avauserässä ei vielä nähty pelin ratkaisun kannalta mitään kovinkaan maata mullistavia tapahtumia, joskin miestä sai kyllä puolin ja toisin ottaa niin kropalla kuin mailalla aivan surutta, ilman pelkoa rangaistusaitioon joutumisesta.

Joukkueiden päästeltyä ensimmäisen kaksikymppisen aikana suurimmat höyryt pihalle, otti vierailija HCK ohjat haltuunsa iskemällä nopeassa tahdissa kiekon kahdesti titaanivahti Niilo Pussisen selän taa.

Kummallakin kerralla järvenpääläiset saivat luotua vahvan mylläkän punanuttujen puolustusalueelle ja kun kovassa vauhdissa miehet hieman hukkuivat, saivat Juho Somppi ja Joni Kerkkänen vuorollaan lapioida varsin rauhassa Pussisen torjunnoista pudonneet irtokiekot reppuun.

Titaaniluotsi Marko Oksanen ottikin 2-0-osuman jälkeen välittömästi aikalisän ja herätteli kovasanaisesti omaa ryhmäänsä mukaan kamppailuun.

Parhaiten onkeensa Oksasen sanoista ottikin kotkalaisjoukkueen ykkösketju, jossa Miro Mänttärin laidoilla pelanneet Joel Helle ja Juho Luukkonen olivat jatkuva uhka HCK-maalia vartioineelle Roni Kaurialle.

Helle toi lopulta myös Titaanit mukaan maalitalkoisiin ampumalla hieman onnekkaastikin kahden miehen ylivoimapelin päätteeksi laatan häkkiin digitaalien näyttäessä aikaa 24:32.

HCK ei tästä kuitenkaan hätääntynyt, vaan tappoi jäljelle jääneen toisen rangaistuksen kellosta pois ja iski välittömästi tasalukuisiksi päästyään voimalla vastaan.

Miro Karimies
ampui viivasta ja sopivan maalinedusruuhkan seurauksena kotkalaisveskari Pussinen ei ehtinyt reagoida, kun Vili Kuitunen laittoi mailansa väliin ja ohjasi jäitä pitkin liukuneen pelivälineen verkon perukoille.

1-3-maalin jälkeen pelin vauhti laantui hetkeksi, kumpaisenkin aivan kuin asetellessa askelmerkkejään uusiin kohtiin. Se kävi kuitenkin nopeasti selvästi, että mitä pidemmälle toinen erä eteni, sitä selvemmin pelin hallinta siirtyi punanutuille.

Jo avauserässä terävänä ollut Titaanien ykkösvitja petasi muutaman huippumaalipaikan ketjun keskusmies Miro Mänttärille, mutta HCK-häkkäri Kauria venyi ilmiömäisesti kerta toisensa jälkeen kiekon tielle.

Varsinkin viimeiset viisi minuuttia oli lähes yhtä maalia, mutta Titaanien ei vahvasta painostuksesta huolimatta onnistunut kaventamaan eroa ja niin vain toiselle erätauolle poistuttiin vieraiden kahden maalin johtoasemassa.

”Pienten marginaalien peli”

Toisen erän jälkipuoliskolla isäntiensä jyrän alle jääneet järvenpääläiset olivat selkeästi tauon aikana päättäneet pelata perusvieraspeliä, jossa virheiden minimointi ja keskustan tiivis puolustaminen olivat yksinä pääteemoina.

Nämä jutut HCK myös toteutti kaukalossa todella jäätävällä tavalla, eikä Titaanit tuntunut millään löytävän lääkkeitä orjallisesti viidellä miehellä omaa aluettaan puolustaneen vierasjoukkueen pelitavan rikkomiseen.

Oman, suuren osansa, punanuttujen kirivaihteen uupumiseen toi Juho Luukkosen tippuminen toisen erän jälkeen riveistä nilkkavaivan takia.

Kun loistovireessä ollut ykkösvitja ei enää kyennyt pelillisesti johtamaan kotkalaisia, ei muiltakaan ketjuilta löytynyt enää riittävästi apuja saati voimia tilanteen kääntämiseen.

Sen myötä lopullisen naulan isäntien arkkuun iskettiin ajassa 54:02, kun Jussi Helminen latasi ylivoimalla HCK:n 1-4-osuman ohi titaanivahti Niilo Pussisen.

Vaikka jäljelle jäikin vielä vajaat kuusi minuuttia peliaikaa, oli pelin voittotaistelu jo täydellisesti ohi ja lopulta vapauttava summerin törähdys päästi kotijoukkueen nuolemaan haavojaan pukuhuoneen suojiin, järvenpääläisten aloittaessa tahollaan oman ilakointinsa.

Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen näki voiton menneen täysin oikeaan osoitteeseen ja ratkaisun tulleen pienten asioiden kautta.

– Kyllähän tämä oli taas kerran pienten marginaalien peli, kuten yleensäkin tällä sarjatasolla, mutta parempi voitti – ei sille minkään mahda, Oksanen totesi.

Nuorten Mestis on jo sen verran kova sarja, ettei vastapuolelle tarvitse antaa yhtään ylimääräistä siimaa. Etenkin tasaisissa peleissä kelkka saattaa kääntyä yhdestä virheestä ratkaisevan verran väärään suuntaan ja sen titaanimiehistö sai lauantaina ikäväkseen huomata.

– Teimme muutamia pieniä asioita kaveria huonommin – emme pysyneet pelisuunnitelmassamme ihan niin tiiviisti kuin pitäisi pysyä, Oksanen kommentoi.

– Tällä tasolla jokaisen pitäisi vain pystyä ottelusta toiseen sitoutumaan oman pelitavan noudattamiseen ja antaa itsestään 110-prosenttinen pelisuoritus.

– En voi sanoa, että meillä olisi tänään kukaan huonosti pelannut, mutta hieman liian moni alisuoritti normaaliin tasoonsa nähden ja se ei vaan nyt riitä tällaisissa peleissä, titaanikäskyttäjä harmitteli.

Lisävaivaa Oksaselle toi jo pelin aikana Juho Luukkosen nilkka, jonka myötä ehyin ketjukoostumus jouduttiin rikkomaan.

– Mänttärin ketju oli tänään selkeästi meidän pirtein ja synnytti varsinkin toisessa erässä maalipaikkoja lähes liukuhihnalta, joskin viimeistely oli hieman heikohkoa, Oksanen mietiskeli.

– Kun Luukkonen jäi toisen erän jälkeen sivuun vanhan nilkkavaivan myötä, hajotti se kyllä ketjun pelin aivan täysin, eikä päätöserässä sitten enää tapahtunut oikein yhtikäs mitään siltä saati muilta vitjoilta.

Titaanien onni on, ettei joukkue joudu saati voi HCK:lle kärsimäänsä tappiota pureskella kovinkaan pitkään, sillä punanutut ovat uudelleen tulessa heti huomenna Tikkurilassa.

– Kyllä meidän täytyy nöyränä lähteä tekemään omat asiat niin hyvin kuin mahdollista ja katsoa mihin se riittää, evästi Titaanien päävalmentaja Marko Oksanen omiaan.

– Pystymme aivan varmasti astetta parempaan esitykseen. Sitä me lähdemme myös hakemaan, että saisimme huomenna ainakin yhden pykälän lisää kaikkeen tekemiseemme.

Helppo iltapuhde ei kuitenkaan ole taaskaan tiedossa, sillä vieraskaukalossa Titaaneita odottelee sarjakärki ja pelkkiä voittoja pelaamistaan peleistä napsinut Kiekko-Vantaa.

– Siitä lähdetään, että Kiekko-Vantaa ei ole enää sunnuntain jälkeen ainoa tämän sarjan puhtaan pelin joukkue, Oksanen naulasi.

Titaanit – HCK-ottelun kuvakavalkadi katsottavissa Pekka Vainion pelikuvat-sivustolta.